Celiakia nie jest fanaberią, a poważną chorobą, której towarzyszy ogromna liczba powikłań. Dieta bezglutenowa to zaś jedyny skuteczny lek w celiakii. Celem akcji społecznej „Wsparcie Szpitali – Dieta Bezglutenowa” jest pokazanie i wytłumaczenie, czym jest dieta dla pacjentów z celiakią oraz jakie wyzwania i koszty generuje.
Poprzez szereg działań chcemy udzielić wsparcia szpitalom oraz pacjentom z chorobami glutenozależnymi. Będziemy zwracali uwagę na unikalne potrzeby osób z nietolerancją glutenu oraz ułatwiali placówkom medycznym dostosowanie się do tych wymagań.
Wraz z Polskim Stowarzyszeniem Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, ekspertami, a także Prezeską Stowarzyszenia, Małgorzatą Źródlak, będziemy wspólnie dążyć do stworzenia środowiska, w którym pacjenci chorujący na choroby glutenozależne otrzymają właściwą opiekę żywieniową oraz potrzebne informacje. W gronie naszych ekspertów znaleźli się dr hab. n. med. Piotr Dziechciarz, Przewodniczący Sekcji Celiakalnej Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci oraz dr inż. Joanna Rachtan-Janicka z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
„To pierwsza taka inicjatywa w Polsce i cieszymy się, że razem będziemy działać nad polepszeniem standardów opieki nad pacjentami zmagającymi się z nietolerancją glutenu. Trzymam kciuki za ekipę Impel Catering, która współtworzy z naszej strony akcję: Ewę Kąkol, Klaudię Lefek oraz Patrycję Lademan. Szczególnie kłaniam się i zapraszam placówki medyczne do przyłączenia się do tej szczytnej inicjatywy i dołączenia do Szpitali Przyjaznych dla osób będących na diecie bezglutenowej. Dołączcie do nas, aby razem wprowadzić pozytywne zmiany dla pacjentów i personelu medycznego” – mówi Prezes Impel Catering Elżbieta Kantowicz.
A już 16 maja – Międzynarodowy Dzień Celiakii!