Żywienie szpitalne od lat jest przedmiotem wielu dyskusji. W ciągu ostatnich tygodni temat ponownie został podgrzany przez media, ze względu na ogłoszony przez rząd program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalu”. Na ten temat oraz na temat sytuacji żywienia w polskich szpitalach wypowiada się Elżbieta Kantowicz, prezes spółki Impel Catering w wywiadzie opublikowanym na portalu rynekzdrowia.pl
Jak mówi nasza ekspertka – Żywienie w szpitalach jest istotną kwestią , ale niedocenianą. Wyzwania, z którymi mierzymy się obecnie wynikają z niedoszacowanego budżetu przeznaczonego na posiłki dla pacjentów.
Elżbieta Kantowicz w wywiadzie wyraziła nadzieję, że ogłoszony przez Ministerstwo Zdrowia program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalu”, który przewiduje dodatkowe finansowanie w wysokości 25,62 zł na żywienie pacjentów, przyniesie poprawę we wskazanym obszarze. Nasza ekspertka zwróciła jednak uwagę na konieczność długofalowego zaangażowania ministerstwa w projekt.
W wywiadzie poruszono także kwestię programu pilotażowego „Dieta mamy”, który przyniósł poprawę jakości żywienia w szpitalach, ale zakończył się w wyniku braku finansowania. Elżbieta Kantowicz obawia się, że podobny los może spotkać program „Dobry posiłek”.
Nasz ekspert uważa, że obecna sytuacja żywienia pacjentów w polskich szpitalach wynika głównie z niewystarczającego finansowania, a rozwiązaniem może być nowoczesny system Imfood opracowany przez Impel Catering, który ma na celu obniżenie kosztów produkcji przy jednoczesnym podniesieniu jakości posiłków.
Cały wywiad jest dostępny na stronie portalu Rynek Zdrowia.
Zachęcamy do lektury.