W związku z przyjętym przez Radę Ministrów rozporządzeniem w sprawie realizacji rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu” dotyczącego wspierania w latach 2024–2028 organów prowadzących publiczne szkoły podstawowe w organizacji stołówek i miejsc spożywania posiłków Impel Catering podjął działania promujące zdrowy styl życia wśród dzieci i młodzieży, koncentrując się zarówno na właściwym odżywianiu, jak i regularnej aktywności fizycznej.
Wychodzimy poza tradycyjną edukację, angażując się aktywnie w placówki oświatowe, gdzie chcemy podnosić jakość żywienia i promować świadomość dotyczącą aktywności fizycznej. Nasze działania obejmują również wspieranie inicjatyw mających na celu zminimalizowanie marnowania żywności, co stanowi ważny aspekt naszej misji. Przekazujemy najnowszą wiedzę z zakresu zdrowego żywienia zarówno dzieciom, jak i ich rodzicom, angażując także nauczycieli w proces edukacyjny. Jesteśmy pewni, że inwestowanie w zdrowe nawyki od najmłodszych lat przyniesie długofalowe korzyści.
Wraz z działaniami edukacyjnymi będziemy prowadzić konsultacje z placówkami oświatowymi startującymi w programie „Posiłek w szkole i w domu”. Posiadamy olbrzymie doświadczenie w budowaniu, wyposażaniu i zarządzaniu 18-toma kuchniami centralnymi w całym kraju.
Zgodnie z przyjętym rozporządzeniem organy prowadzące publiczne szkoły podstawowe będą mogły ubiegać się o dofinansowanie. Wsparcie będzie obejmować organizację pomieszczeń umożliwiających bezpieczne i higieniczne spożywanie posiłków przez uczniów w szkole.
Maksymalna kwota wsparcia będzie wynosić:
• 80 tys. zł – na doposażenie i poprawę standardu funkcjonujących stołówek szkolnych (własnej kuchni i jadalni). Doposażenie stołówek szkolnych, które obecnie nie funkcjonują, tak aby mogły zostać uruchomione; stworzenie nowych stołówek szkolnych;
• 25 tys. zł – na wsparcie w adaptacji i wyposażeniu pomieszczeń, które przeznaczone są do spożywania posiłków (jadalni).
Dofinansowanie będzie można pozyskać na:
• bieżące prace remontowo-adaptacyjne służące poprawie standardu funkcjonowania stołówek szkolnych lub pomieszczeń przeznaczonych do spożywania posiłków;
• zakup niezbędnego wyposażenia kuchni oraz pomieszczeń przeznaczonych do spożywania posiłków.