Ewa Kąkol Dyrektor Biura Zarządzania Produktem CAT na zaproszenie Urzędu Miejskiego Wrocławia – Wydziału Klimatu i Energii, znalazła się wśród panelistów unijnego projektu Green Local Deals. Uczestnikami spotkania byli przedstawiciele Urzędu Miast, Politechniki Wrocławskiej, Uniwersytetu Przyrodniczego, dietetycy i reprezentanci świata biznesu.
Spotkanie było poświęcone bezpieczeństwu żywnościowemu, podnoszeniu świadomości żywieniowej i zmianom nawyków, a także ograniczeniu marnowania żywności.
Spotkanie miało formę warsztatową. W jego trakcie zgłębiano komponenty systemu żywnościowego miasta związane ze:
- zbiorowym żywieniem,
- produkcją przemysłu spożywczego,
- odpadami,
- opakowaniami,
- rolą wody,
a także szacunkiem do żywności i sposobami przeciwdziałania jej marnowaniu.
Wszystkie konteksty odnosiły się do przyszłości – bliższej i dalszej. Prowadzącym warsztaty była poznańska firma GreenHat, specjalizująca się we future thinking.